Het platteland leeft als nooit tevoren. Niet alleen vanwege het enorme succes van Boer zoekt Vrouw. Want tegelijk ontdekken we massaal dat we op het platteland iets terug vinden. Iets dat we onderweg bijna ongemerkt zijn verloren: onszelf. Daarom bruist en borrelt het platteland en verdwijnt de kloof met de stad zienderogen. Een bloeitijd voor initiatieven op het platteland. Een ideale voedingsbodem ook voor een nieuw concept: het samenwerkingsverband BoerderijVakantie Heuvelland.

 

Win-win Tien ondernemers sterk, samen goed voor liefst 30.000 overnachtingen per jaar, dat is het verbond BoerderijVakantie Heuvelland. Samen sterker om meer gasten te trekken naar het platteland van Zuid Limburg met als basis een gezamenlijke website. Behalve het kamperen boekt men straks op het platteland van Zuid-Limburg arrangementen die alles te bieden hebben waar de recreatieve consument van vandaag naar vraagt.

 

Officiële aftrap
Op woensdag 20 april hebben de tien ondernemers bij Arvalis in Gulpen een handtekening onder hun krachtenbundeling. Tegelijk met het ondertekenen van de intentieverklaring gaat de nieuwe website van “BoerderijVakantie Heuvelland” online.

 

Bij de totstandkoming van BoerderijVakantie Heuvelland werd de groep ondernemers begeleid door het agrarisch adviesbureau Arvalis en het innovatienetwerk Syntens. Zij hebben de tien ondernemers begeleid in hun samenwerking en uitwerken van hun ideeën. Verder heeft Syntens hen voorgelicht over de mogelijkheden van Internetmarketing en Sociale media .

 

Meer dan kamperen 
Fietsers, wandelaars, kampeerders, rustzoekers: steeds vaker trekken ze naar het platteland. Om te recreëren, te ontspannen, wellicht om iets op te steken en voor het kopen van bijzondere streekproducten die vaak door boeren zelf op kleine schaal geproduceerd worden. Het is een trend aan het worden en activiteiten op het gebied van vermaak en recreatie op het platteland floreren.

 

Een van de lucratieve recreatieve nevenactiviteiten is het bieden van kampeermogelijkheden op de boerderij, een verschijnsel dat we al langer kennen. BoerderijVakantie Heuvelland, een nieuwe formule, gaat echter nog een stuk verder. Met het kamperen op de boerderij en het aanbod van vakantieappartementen worden straks vanaf april tot en met oktober unieke arrangementen aangeboden. Onder het motto ‘Van melk tot kaas’, ‘Van appel tot stroop’, et cetera. Arrangementen die gasten een hoop extra service, vermaak, beleving én educatie bieden.

 

GROEIkans!
Het initiatief BoerderijVakantie Heuvelland is ontstaan uit het project GROEIkans! In GROEIkans! werken 24 partners in Nederland en Vlaanderen samen aan de professionalisering en innovatie van het multifunctioneel ruraal ondernemerschap. Zo vervult GROEIkans! een aanjagersrol voor innovatie op het gebied van boerderijeducatie, streekproducten en plattelandstoerisme. Het project wordt getrokken door de Centrale van de Landelijke Gilden. Kernpartners zijn Boerenbond Projecten, LLTB, ZLTO, evenals Rurant, Plattelandscentrum Meetjesland en ERSV West-Vlaanderen.

 

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door het Interreg IVa project GROEI.kans! voor plattelandsondernemers met Multifunctionele landbouw gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Interreg Vlaanderen-Nederland, de Provincie Limburg en de LLTB.